OmniTrader Professional Forum OmniTrader Professional Forum
forums calendars search
today this week
 
register logon control panel Forum Rules
You are currently browsing as a guest.
You should logon to access more features
A Self-Moderated Community - ALL MEMBERS, PLEASE READ!
Vote for Members who contribute the most to your trading, and help us moderate content within the Forums.


  Current location        Thread information  
OmniTrader Professional Forum
Integrated Brokerage
To buy more shares for an already existing posi
Last Activity 12/12/2017 1:50 PM
8 replies, 1746 viewings

Jump to page : 1
Now viewing page 1 [25 messages per page]
 
back reply
Printer friendly version

^ Top
Bekaert

Member
25
Posts: 42

Joined: 2/1/2008
Location: Oostkamp, Belgium, Europe

User Profile
 
Subject : To buy more shares for an already existing posi
Posted : 5/26/2010 1:19 PM
Post #16249

Hi
I’m working with integrated brokerage in OT and Interactive brokers TWS
Suppose I have an open position for stock XYZ of 200 shares
and the following day I want to buy more shares, lets say another 200 shares
Is there a way to do this in Omnitrader using the trading chevrons or by using the buy buttom in the OT tool bar?
Or is the only way to handle this to buy more shares directly in TWS

Regards
Marc Bekaert

^ Top
Jim Dean

Sage
2000100010025
Posts: 3128

Joined: 3/13/2006
Location: L'ville, GA

User Profile
 
Subject : RE: To buy more shares for an already existing pos
Posted : 5/26/2010 1:51 PM
Post #16250 - In reply to #16249

Hi, Marc:

You can definitely do it in the TP ... I'm unaware of how you can do it manually with chevrons ... and if you do it manually via TWS I sorta doubt that OT will be able to continue to manage the trade ...

In the TP, you insert another Condition-row in the Step after the initial entry, with a Condition attached that must be satisfied in order to fire an additional "scaling in" order. If you're writing custom Stop code for this, just pretend that "Signal=ExitSignal" really MEANS "Signal=EntrySignal" in this instance.

Note that there normally should be other Condition-rows in that Step that provide stop-loss Exit protection as well.

If the scaling-in condition hits, then the Jump-To step would have the necessary rules for exit - often they will be dup's of the rules in Step two.

You ARE allowed to enter percentages > 100 for number of shares, btw.
^ Top
Brad Kent

Member

Posts: 16

Joined: 10/23/2009
Location: New Jersey

User Profile
 
Subject : RE: To buy more shares for an already existing pos
Posted : 5/26/2010 9:18 PM
Post #16251 - In reply to #16249

I just buy more in the TWS interface. When OT closes the larger position by a stop or by my manual action, it apparently sends a "close it all" to TWS. This is based on intraday trading experience. I don't think you can do anything with chevrons because the trade is already running at that point.

- Brad
^ Top
Jim Dean

Sage
2000100010025
Posts: 3128

Joined: 3/13/2006
Location: L'ville, GA

User Profile
 
Subject : RE: To buy more shares for an already existing pos
Posted : 5/26/2010 9:57 PM
Post #16252 - In reply to #16251

I'm not sure whether all TPs would react to manual adjustment of shares as you would like, since the TP is *supposed to* buy sell *specific number* of shares, rather than just arbitrarily close out the entire position.

Truly, for purposes of scaling out (partial exits) this would be an important factor.

HOWEVER, since the TP quantity input IS a percentage, and since in real life sometimes an entry order is only PARTIALLY filled, it could be that an active TP queries the broker re nu
ber of shares active and proceeds from that point on a percentage basis. If that is how it works, then your scenario would work fine.

Maybe N will chime in on this to verify reliability of this approach even when complex TP's are involved.

[Edited by Jim Dean on 5/26/2010 10:00 PM]

^ Top
Bekaert

Member
25
Posts: 42

Joined: 2/1/2008
Location: Oostkamp, Belgium, Europe

User Profile
 
Subject : RE: To buy more shares for an already existing pos
Posted : 5/27/2010 8:27 AM
Post #16253 - In reply to #16249

Jim, Brat
Thanks for the quick answers
i will try some things out now

Regards
Marc
^ Top
Barry Cohen

Icon
1000500100100100252525
Posts: 1896

Joined: 1/1/1900

User Profile
 
Subject : RE: To buy more shares for an already existing pos
Posted : 5/27/2010 1:55 PM
Post #16254 - In reply to #16253

This feature is something we've wanted to add for a long time, but weren't able to. It is added in the next pre-release which will be out later today I believe. It will work like this...

From the chart you will right click on the order chevron & click “Orders”. This will bring up the Trade Plan Setup window. Click on the condition under Step 1 of existing trade.

Next you will click on the Add Order button on the Pending Tab at bottom of window to open the Add Order Editor window.

You can increase the amount of shares by entering that amount within the Quantity box, then click on Submit.

^ Top
Jim Dean

Sage
2000100010025
Posts: 3128

Joined: 3/13/2006
Location: L'ville, GA

User Profile
 
Subject : RE: To buy more shares for an already existing pos
Posted : 5/27/2010 2:03 PM
Post #16255 - In reply to #16254

wooo-wee!

Great!
^ Top
Tony

Legend
100100100100
Posts: 411

Joined: 3/21/2006

User Profile
 
Subject : RE: To buy more shares for an already existing pos
Posted : 5/31/2010 11:55 AM
Post #16304 - In reply to #16254

Barry,

seems like the next possible step is to allow for partial exits on the fly to account for sells that might not be part of an actual trade plan. Not sure how many would use this. But seems to make sense to be able to move around on both sides of trade..... Add here, take off there ect.

Take Care,

Tony
^ Top
Jim Dean

Sage
2000100010025
Posts: 3128

Joined: 3/13/2006
Location: L'ville, GA

User Profile
 
Subject : RE: To buy more shares for an already existing pos
Posted : 5/31/2010 12:12 PM
Post #16305 - In reply to #16304

absolutamente!

good point, Tony!
Jump to page : 1
Now viewing page 1 [25 messages per page]
back reply

Legend    Action      Notification  
Administrator
Forum Moderator
Registered User
Unregistered User
E-Mail this thread to a friend
Toggle e-mail notification


Nirvana Systems
For any problems or issues please contact our Webmaster at webmaster@nirvsys.com.